Διάγγελμα Μπάιντεν: «Θέλουμε τη διπλωματία, δεν έφυγαν οι Ρώσοι, οι ΗΠΑ έτοιμες για όλα»

Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η πιθανότητα μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραμένει σημαντική – «Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα είναι πόλεμος από επιλογή και δεν θα γίνει ο Nord Stream 2» – «Δεν απειλούμε τη Ρωσία και δεν σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε πυραύλους στην Ουκρανία»

Διάγγελμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον αμερικανικό λαός. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι θα δώσει κάθε ευκαιρία στη διπλωματία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα, για κάθε σενάριο ή εξέλιξη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δήλωσή του ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δεν απειλούν τη Ρωσία. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα της Ουκρανίας και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί το βασικό αίτημα του Κρεμλίνου για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε και δεν σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε πυραύλους στην Ουκρανία». 

«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει διεθνής καταδίκη. Θα είναι πόλεμος από επιλογή και δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διπλωματικά με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας και τώρα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για διπλωματία, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο και του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θέλουν τη διαπραγμάτευση και επιζητούν μία διπλωματική επίλυση.

«Η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε δημόσια να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι «να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας», είπε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τις βασικές αρχές στην επιδίωξη των βημάτων για την κοινή ασφάλεια. «Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εφόσον υπάρχει ελπίδα διπλωματικής επίλυσης που θα αποτρέπει τη χρήση βίας και θα αποφεύγει τον απίστευτο ανθρώπινο πόνο που θα ακολουθούσε, θα το επιδιώξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες, είπε ότι ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός των ΗΠΑ και των συμμάτων της και ότι τόσο οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ δεν απειλούν τη Ρωσία.  «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δεν έχουμε πυραύλους στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και δεν σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε -σ.σ. πυραύλους- στην περιοχή. Δεν στοχεύουμε τους ανθρώπους στη Ρωσία». Απευθυνόμενος στους Ρώσους, είπε ότι «πιστεύουμε πως δεν θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο με την Ουκρανία».

Σχετικά